воскресенье, 8 апреля 2012 г.

Зазирнемо у бабусину скриню

Урочистий початок свята

"У нас сьогодні вечорниці,
Дивують око диво-сорочки.
Дівочий спів лунає у світлиці,
Як добре, що є звичаї такі".

Дуже гарним народознавчим, родинним святом закінчився Всеукраїнський Тиждень дитячого читання в Попільнянській районній бібліотеці для дітей. Чи можна уявити давню українську хату без скрині? Ні, не можна. Протягом століть скриня була обов'язковим предметом в кожній домівці. В неї складали одяг, рушники, полотна, прикраси. В ній зберігався посаг нареченої.  
Ведучі заходу  Кацімон Л.І. та Пилипчук Л.С.
Святкова зала перетворилась на світлицю, прибрану вишитими рушниками. сорочками, серветками, квітчастими хустками. Сюди, на родинне свято під назвою "Зазирнемо у бабусину скриню", завітали діти Попільнянської гімназії, вчителі, батьки, бабусі.  Учні 3-в класу прийшли у вишиванках, а дівчатка - ще й у віночках. Найголовнішим атрибутом свята була скриня, яка містила в собі символи українського народу: калину, вишитий рушник, барвінок, віночок, колоски, хустку, намисто. Про кожен з них розповіли бібліотекарі. А учні 3-в класу розповідали вірші про ці символи, співали пісні. Особливо багато цікавого учні дізналися про сорочку, адже вона з давніх-давен була не просто одягом, а й оберегом. Відчути дух українських звичаїв і традицій змогли не лише учні, але і їхні матусі та бабусі. Для  всіх гостей свята учні гарно виступали.
Діти виконують  пісню "Взяли голки ми та нитки"
Дівчатка виконують пісню "Намисто"
Хоровод "Десь тут була подоляночка"
Учні 3-в класу Попільнянської гімназії №1 Малюта Саша, Лобунець Юра, Пукас Артем, Суботенко Вася, Ковальковська Ангеліна, Грицюк Маргарита, Волинець Вероніка, Давидюк Катя, Корнієнко Ілона, Ніколайчук Валерія - талановиті учасники свята та активні читачі нашої бібліотеки. У їхньому виконанні прозвучали вірші:  "Про Рушник", "Вишиванка", "Віночок", "Хустка", "Намисто",  "Барвінок", "Біблія" , "Я для братика свого..." та пісні : "Намисто", "Калинова пісня", "Ой єсть в лісі калина", "Взяли голки ми та нитки". 
Виконання пісні "Ой єсть в лісі калина"

                                                          
                                                                                   




2 комментария:

  1. Ви просто молодці! Гарно, яскраво, захоплююче!
    І дуже приємно, що саме бібліотека проводить такі народознавчі родинні свята.

    ОтветитьУдалить
  2. Щиро дякуємо за добрі, приємні слова.

    ОтветитьУдалить