среда, 6 декабря 2017 г.

"Децентралізація як шлях прогресу: публічна бібліотека в житті місцевої громади"






5 грудня у фойє Попільнянського Центру культури і дозвілля представники органів  місцевого самоврядування, депутатського корпусу об’єднаних територіальних громад (ОТГ) Попільнянщини, Житомирського регіонального відділення Асоціації Міст України ( АМУ) та бібліотекарі зібралися на  конструктивний діалог «Децентралізація як шлях прогресу: публічна бібліотека в житті місцевої громади» аби прийти до спільної думки, що бібліотека в умовах децентралізації є головним соціокультурним центром та інформаційним посередником між владою та громадою. Зустріч відбулася в рамках проекту ПУЛЬС. Проект виконується Асоціацією міст України в партнерстві з Радою Міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX/Україна), яка сприяє партнерству та ефективному діалогу між органами місцевого самоврядування, засобами масової інформації, громадськими організаціями та громадами і покликаний підвищити обізнаність громадян та їхнє розуміння реформи місцевого самоврядування.

     «Децентралізація – найактуальніша тема сьогодення. Оскільки  сучасна бібліотека є потужним інформаційним центром та «інтелектуальним посередником» між людиною та інформацією, саме тому  ініціює такі заходи»,  - вважає Валентина Можарівська, директор Попільнянської ЦБС. 

    Завідуюча Попільнянською ЦДБ Людмила Пилипчук зауважила: "Сучасні діти потребують нових бібліотечних послуг, і ми, фахівці, готові до позитивних змін і модернізації, слово і підтримка - за громадами".
    А Олена Ковбаса, завідуюча організаційно-методичним відділом Попільнянської ЦБ, розповіла як зробити бібліотеки конкурентоспроможними та перетворити їх з непопулярних інституцій на дружній і комфортний простір, де читачі почуватимуться зручно та невимушено.


    З мультимедійними презентаціями «Діяльність Житомирського РВ АМУ у рамках проекту «Пульс» та «Участь громади у прийнятті владних рішень» виступили директор регіонального відділення Асоціації міст України Тетяна Кухарська і регіональний консультант з комунікацій у Житомирській області Світлана Прокоф’єва. 


    Т.В.Кухарська розповіла про цілі і завдання Асоціації, наголосивши, що АМУ є потужною організацією, яка довела свою спроможність захищати інтереси місцевого самоврядування на національному та європейському рівнях. 
С.І.Прокоф'єва в свою чергу  розповіла про участь громадськості у житті громади та її вплив на прийняття відповідних рішень, про форми безпосередньої участі територіальної громади у здійсненні влади та механізми впливу громадян на місцеву владу.
     Тетяна Середа, заступник голови Попільнянської селищної ради, зауважила: «Настав новий етап розвитку бібліотек і соціальне партнерство в контексті взаємодії бібліотечних установ з органами влади є важливим, щоб відповісти на питання «Як влада бачить роль і місце бібліотеки в умовах децентралізації та успішного розвитку ОТГ".
    Попільнянський селищний голова Можарівський О.О., голова Попільнянської районної ради Боровський П.А., головний методист Житомирської обласної наукової бібліотеки імені Олега Ольжича Галина Козаченко у своїх виступах акцентували увагу на те, що децентралізація - дійсно шлях прогресу, а О.О.Можарівський додав, що Попільнянська ОТГ увійшла в перші тридцять успішних ОТГ по Україні. Далі продовжили активно обговорювати питання функціонування бібліотеки в умовах ОТГ і як налагоджувати конструктивну співпрацю бібліотечних установ з владою та громадськістю. 
    В процесі конструктивного діалогу було досягнуто головну мету заходу: публічна бібліотека дійсно впевнено виступає посередником між місцевою 
владою та громадою і є інформаційним центром розвитку ОТГ. А тому органи місцевого самоврядування будуть сприяти в свою чергу підтримувати їх успішне функціонування.

    P.S. Конструктивний діалог нарешті відбувся. Проходив він в офіційній обстановці, як того потребує досить серйозна тема "децентралізації", але з невеликою святковою паузою. Усіх працівників органів місцевого самоврядування з їхнім професійним святом привітали гарними піснями працівники Попільнянського Центру культури і дозвілля, а бібліотечні працівники вручили коровай селищному голові О.О.Можарівському та додали багато позитиву жартівливою сценкою ""Модернізовані" читачки".
      Довідка: Проект USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (PULSE). Впроваджує Асоціація міст України (АМУ) в партнерстві з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX/Україна за фінансової підтримки агентства США з міжнародного розвитку (USAID).  #USAID#PULSE #IREX #АМУ #ПУЛЬС



4 комментария:

  1. Бібліотека майданчик для сплкування громади та влади, місце де відбувається діалог й трансформація суспільства. Дякую бібліотекарям, особисто Людмилі Пилипчук, за сучасне мислення, професіоналізм та налагоджену комунікацію

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Дякую за підтримку та слушні поради, Ларисо Анатоліївно! Такі діалоги дійсно ефективно налагоджують комунікацію між владою та громадою, особливо коли вдбуваються на майданчику, який є "нічиєю територією".

      Удалить
  2. Спілкування пройшло в теплій, дружній атмосфері. Всі активно працювали і дійшли до висновку,що бібліотека це дійсно територія єднання громади і влади.

    ОтветитьУдалить
  3. Так,бібліотека дійсно територія єднання громади і влади, незалежний майданчик для спілкування.

    ОтветитьУдалить