вторник, 13 мая 2014 г.

ЕКОВІТАЛЬНЯ "ДО РІДНОГО КРАЮ ЛЕЛЕКИ ЛЕТЯТЬ".

"Люблять птаху цю дорослі і малі,
Символ спокою та миру на землі.
В синім небі майоріють два крила,
Це лелеченька нам долю принесла,
А якщо вона над хатою кружля -
Там народиться прегарне немовля,
І лелеку привітають залюбки
Мама й тато, найщасливіші батьки.
І тому я попросити вас хотів:
Бережіть, будь ласка, люди, цих птахів!"
                                                   (Турчина Ю.В).

Нещодавно в Попільнянську районну бібліотеку для дітей в ековітальню завітали учні 4-в класу Попільнянської гімназії №1, щоб поговорити про одного з найкрасивіших і найбільших на землі птахів - лелеку, який став народним символом України.
 Лелеку шанують різні народи. Вважається, що він приносить людям добро: дітей, щастя, весну. Багато вірувань пов'язані з його "вірністю у шлюбі".
Лелека (бусол, чорногуз) в українців — святий птах. За легендами, він походить від людини, яка згрішила колись проти Бога і тепер, у пташиній подобі, старанно спокутує свою провину. Найпоширенішою версією перетворення людини на лелеку є історія гадючого мішка: "Кажуть, бусол — з чоловіка. Бог усіх гадів у мішок зібрав і дає чоловікові: "На цей мішок, однеси до моря і вкинь у воду. Як нестимеш, не розв'язуй і не заглядай у мішок, що там є". Йде той чоловік з міхом до моря — кортить подивитися. Розпустив того мішка, гад так і поліз, так і поліз із нього! А Бог і каже: "Не хотів мене слухати, пустив гадюччя по всіх усюдах, іди ж та збирай..." От тоді й став той чоловік буслом".
  Дітям дуже сподобалась легенда, прослухали вони й інші легенди про цих загадкових, дивовижних птахів, цікаву пізнавальну інформацію, вірші та пісні.  Також діти дізнались, що багато творів про лелек написали наші українські письменники, преглянули книжкову виставку "Лелеки на крилах весну принесли".